WK 2022 Alcohol: verbod, regels, tijd en prijzen in Qatar

shutterstock 2182368079

WK 2022 Alcohol: verbod, regels, tijd en prijzen in Qatar

Het WK 2022 heeft te maken met tal van complicaties. Een daarvan draait om het alcoholverbod op het WK 2022, een terugkerend thema. Het probleem: alcohol is verboden in Arabische landen, maar voor veel (Europese) voetbalfans is een biertje bij de voetbalwedstrijd een must.

Over deze kwestie is lang gesproken, maar inmiddels heeft de wereldvoetbalbond FIFA een compromis kunnen sluiten met Qatar – waarschijnlijk ook omdat er een biermerk in de sponsorpool van de FIFA voorkomt.

Daarom zal alcohol op het WK 2022 worden toegestaan – maar alleen op bepaalde tijdstippen (!) en met vaste regels. Hier vindt u alle informatie over de bierconsumptie tijdens het WK 2022 in Qatar.

Alcoholverbod in het stadion bij het WK 2022

In tegenstelling tot buurland Saoedi-Arabië is alcohol in Qatar niet principieel verboden, maar consumptie in het openbaar is verboden. Sommige hotelbars mochten echter wel alcohol schenken, en buitenlanders boven de 21 jaar mochten met een vergunning alcohol kopen in winkels.

Dit reglement was echter in strijd met de FIFA, en daarom kwamen het stadion en de wereldvoetbalbond een compromis overeen. Wat wel blijft, is het verbod op alcohol in de WK 2022-stadions. Alcohol is in Qatar alleen toegestaan rond het stadion tijdens het WK.

Tijd en regels voor alcohol in Qatar

Er is afgesproken dat er alcohol beschikbaar is rond het stadion waar een wedstrijd plaatsvindt. Tussen de veiligheids- en ticketcontroles zal bier worden geschonken, zo meldt de Deutsche Presse-Agentur. In het stadion zelf wordt alleen alcoholvrij bier geschonken. Het bier wordt gedurende 2,5 uur geschonken en eindigt 30 minuten voor de aftrap. Na het laatste fluitsignaal wordt het bier nog een uur lang geschonken.

In de fanzones in Doha is alcoholgebruik over het algemeen toegestaan vanaf 18.30 uur plaatselijke tijd. In andere fanzones en in hotels met een drankvergunning kunnen meer liberale wetten gelden. Voorzichtigheid is echter geboden, want dronkenschap is in Qatar in het openbaar verboden, dus fans moeten voorzichtig zijn als ze onder invloed van alcohol door de straten slenteren.

Het is in Qatar ook verboden seks te hebben voor het huwelijk en in het openbaar affectie te tonen. Vooral in combinatie met alcohol moet men zich beslist terughoudend opstellen.

Alcohol in het WK-stadion

De verkoop van alcohol in WK-stadions is al jaren een twistpunt. In 2014 moest Brazilië de FIFA garanderen dat het zijn eigen verbod op alcohol in voetbalstadions (van kracht sinds 2003) tijdelijk zou opheffen. Bij het WK 2018 in Rusland was alcohol echter opnieuw niet toegestaan in de stadions. De versoepeling van de regel in Qatar is ook interessant omdat VIP-tickets voor bijvoorbeeld halve finales of finales champagne en bier omvatten.

Alcoholprijzen Qatar

Het is nog niet duidelijk welke alcoholprijzen Qatar zal aanrekenen. Deze zullen waarschijnlijk ook geregeld worden door de FIFA, vooral rond het stadion. Bij het WK voor clubs in 2019 is het schenken van alcohol voor het WK al getest, dus deze prijzen kunnen als richtlijn worden gebruikt. Een halve liter bier van de tap kostte het equivalent van ongeveer 6,20 euro. Een fles rode wijn kostte ongeveer 27 euro. Aangezien Anheuser-Busch InBev al tientallen jaren hoofdsponsor is van de FIFA, zal waarschijnlijk alleen Budweiser te drinken zijn.

 

Ben je 24 jaar of ouder? Voor deze website moet u 24 jaar of ouder zijn. Verifieer uw leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "Afsluiten" om te verlaten.
  • Ja, ik ben 24 jaar of ouder
  • Ja, ik ben niet uitgesloten van deelname aan online kansspelen
  • Ja, ik accepteer cookies
  • Ja, het is voor mij oké om advertenties voor bookmakers te zien
  • Nee, ik ben jonger dan 24 jaar
  • Nee, ik ben uitgesloten van deelname aan online kansspelen
  • Nee, ik accepteer cookies niet
  • Nee, ik wil geen advertenties voor bookmakers zien