Live wedden

Live wedden maakt het nog leuker om sportwedstrijden te kijken. Tijdens de wedstrijd gebeurt er van alles waar je op in kunt zetten en naar mate de wedstrijd vordert veranderen de odds mee. Timing is dus erg belangrijk als je zoveel mogelijk winst uit je inzetten wil slepen.

In deze gids leggen we verder uit wat live wedden precies is, welke mogelijkheden je hebt en hoe je de beste sites kunt vinden om live weddenschappen te plaatsen. Ook laten we met voorbeelden zien hoe live wedden een totaal andere beleving kan geven dan pre-match bets. Dus lijkt live wedden jou leuk om een keer te proberen of wil je er gewoon meer over weten? Lees dan snel verder in deze gids.

Wat is live wedden?

liveLive wedden houdt in dat je tijdens de wedstrijd nog in kunt zetten op weddenschappen die over die wedstrijd gaan. In het Engels wordt dit ook wel live betting genoemd. Het is ideaal wanneer je de wedstrijd van tevoren niet goed kunt inschatten. Naarmate de wedstrijd vordert krijg je meer inzicht in de prestaties van de spelers of teams en kun je dus beter bepalen wie er zal winnen of scoren.

Live wedden wordt steeds populairder en wordt door verschillende goksites op steeds meer verschillende sporten toegepast. Uiteraard is live gokken op voetbal erg populair, maar ook live wedden op basketbal, tennis en American football behoren tot de mogelijkheden.

Markten

Afhankelijk van de sport waarop je live wil wedden zijn er verschillende wedopties of markten te onderscheiden. Hieronder zetten we enkele van de meest voorkomende markten op een rijtje:

 • 1X2. Een 1X2, of 3-way, weddenschap houdt in dat je wedt op winst voor de thuisspelende ploeg of speler (1), op een gelijkspel (X) of op winst voor de uitspelende ploeg of speler (2).
 • Under/over. Hierbij voorspel je of het aantal (doel)punten, sets, rondes, minuten, etc. under (lager) of over (hoger) zal zijn dan het vooraf aangegeven aantal van de weddenschap.
 • Handicap. Hierbij start een team of speler met een virtuele achter- of voorsprong. Hierdoor hoeft de uitslag van de wedstrijd niet altijd gelijk te zijn aan de uitslag van de weddenschap. Want een winnend team kan alsnog de weddenschap verliezen door de virtuele achterstand.
 • Goal/No goal. Als je denkt dat beide teams scoren zet je in op ‘Goal’. Als je denkt dat een van de ploegen niet zal scoren of er helemaal niet wordt gescoord kies je voor ‘No goal’.
 • Even/oneven. Voorspel of het aantal (doel)punten, sets, rondes, minuten, enz. uitkomt op een even of een oneven getal.
 • Tip evenement. Hierbij zet je in op de winnaar van een toernooi. Deze weddenschap is eigenlijk gedurende het hele toernooi ‘live’. Want je kunt gedurende het hele toernooi inzetten op de winnaar. Hoe meer teams of spelers er afvallen hoe lager de odds zullen worden.
 • Draw no bet. Je zet in op de winst van een van beide teams. Als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, krijg je je inzet terug.

Voorbeeld 1X2 weddenschap

FC Barcelona speelt thuis in de UEFA Champions League tegen Ajax. De pre-match odds geven aan dat FC Barcelona een hogere kans heeft om te winnen dan Ajax:

Pre-match odds:

 • FC Barcelona: 1,85
 • Gelijkspel: 5,67
 • Ajax: 8,75

Al aan het begin van de wedstrijd krijgt de sterke centrale verdediger van FC Barcelona een rode kaart. De odds verschuiven direct. Niet veel later wordt de vliegensvlugge linksbuiten van FC Barcelona op een brancard van het veld afgedragen, waardoor de odds weer verschuiven. Als net voor het einde van de eerste helft Ajax een penalty krijgt draaien de odds zelfs volledig om en zijn ze voor winst op Ajax lager dan voor winst op Barcelona.

Als je de wedstrijd op de voet volgt en inspeelt op al deze gebeurtenissen had je al vroeg in de wedstrijd kunnen bepalen dat de kans voor winst op Ajax steeds groter werd, terwijl je van tevoren wellicht nooit had verwacht dat er überhaupt een kans zou bestaan dat Ajax kon winnen.

Voorbeeld handicap weddenschap

Bij een weddenschap met een Asian handicap wordt van tevoren bepaald dat een ploeg met een bepaalde voorsprong begint. In dit voorbeeld leggen we een weddenschap uit met een Asian handicap van 0,5.

In de wedstrijd Heerenveen tegen AZ start AZ met een half doelpunt in het voordeel. Gelijkspel is hierdoor uitgesloten.

Bij deze weddenschap zijn er drie mogelijke uitkomsten:

 • Winst voor Heerenveen. Als Heerenveen de wedstrijd wint ontvangen gokkers die hadden ingezet op Heerenveen hun winst. Gokkers die hadden ingezet op AZ verliezen hun inzet.
 • Gelijkspel. Bij een gelijkspel winnen de gokkers die hadden ingezet op winst voor AZ. Spelers die hadden ingezet op Heerenveen verliezen hun volledige inzet.
 • Winst voor AZ. Als AZ wint ontvangen spelers die op deze ploeg hadden gegokt hun winst. Gokkers die hadden ingezet op winst voor Heerenveen verliezen hun inzet.

Ditzelfde principe geldt voor weddenschappen met een Asian handicap van -1,5, -0,5 en 1,5.

Tijdens het live gokken op voetbal bleef de wedstrijd lange tijd 0-0. AZ had echter het overwicht, want ze hadden meer balbezit en kregen meer corners. Hoe verder het einde van de wedstrijd naderde hoe meer het erop leek dat AZ nog een doelpunt zou scoren. Het is met live wedden dan een kwestie van timing om je inzet op het juiste moment te plaatsen. Je wil dit natuurlijk doen voordat er wordt gescoord, maar zo laat mogelijk. Want hoe verder de wedstrijd het einde nadert hoe groter de kans is dat de wedstrijd in een gelijkspel zal eindigen. Maar als je pas inzet nadat AZ al heeft gescoord, dan dalen de odds drastisch en zal je een stuk lagere winstuitkering ontvangen.

Voorbeeld even/oneven weddenschap

Tijdens de poulewedstrijd van het WK basketbal speelt Amerika tegen Montenegro. Er loopt gedurende de wedstrijd een live weddenschap waarop je kunt inzetten of er tijdens de wedstrijd een even of oneven aantal punten wordt gescoord. Aan het begin van de wedstrijd zullen de odds vrij dicht bij elkaar liggen.

Tegen het einde van de wedstrijd staat het 89-62 voor Amerika. De kans dat de wedstrijd zal eindigen met een oneven aantal punten wordt steeds groter. De odds voor deze uitkomst wordt dan ook steeds lager. Toch verwacht je dat Amerika in de laatste seconden nog een 3-punter zal scoren. Je wacht zo lang mogelijk, zodat de odds voor een even aantal punten steeds verder oplopen. Het is een kwestie van timing en lef wanneer je inzet. En dan maar afwachten of Amerika die 3-punter daadwerkelijk nog scoort!

Voordelen van live wedden

Het grootste voordeel van live wedden is dat je toch op een wedstrijd in kunt zetten waarvan je van tevoren nog geen idee hebt hoe deze zal eindigen. Door pas in te zetten op het moment dat de wedstrijd al bezig is kun je een betere inschatting maken van de prestaties van beide teams.

Met live-wedden heb je dezelfde opties als met pre-match weddenschappen. Maar daarnaast biedt live wedden vaak nog extra wedopties. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op welk team het volgende doelpunt scoort of zelfs welke speler. Hierdoor is live wedden erg interactief en dat maakt het spannend en leuk.

Voordelen van live wedden
Voordelen van live wedden

Beste live wedden sites

De beste sites waar je live kunt wedden geven je als speler een veilig gevoel. Een van de belangrijkste dingen om dit te bereiken is door alleen te gokken bij websites die voorzien zijn van een geldige Nederlandse goklicentie. Je kunt dit controleren met behulp van de kansspelwijzer. Ook zullen alle goksites die voorzien zijn van zo’n vergunning op iedere pagina een logo weergeven met de tekst ‘Vergunninghouder Kansspelautoriteit’.

Verder zullen het vooral persoonlijke voorkeuren zijn om de beste website te vinden waar je live kunt wedden. Ga bijvoorbeeld na voor welke sporten live wedden een optie is bij de bookmaker, welke markten ze aanbieden, welke betaalopties ze aanbieden etc.

Vergeet niet om ook te controleren op bonussen. Sommige bookmakers bieden leuke bonussen aan als je je aanmeldt als nieuwe speler. Hierdoor kun je vaak geheel gratis inzetten plaatsen. Zorg er wel voor dat je de bonusvoorwaarden doorleest, zodat je weet wanneer je eventuele winsten wel of niet uitbetaald krijgt.

Beste live wedden sites
Beste live wedden sites

Waarom zou je live wedden?

Live wedden is enorm spannend. De odds veranderen continue en iedere gebeurtenis in een wedstrijd kan jouw besluit tot inzetten beïnvloeden. Je kijkt naar de wedstrijd, maar houdt tegelijkertijd de odds van verschillende weddenschappen nauwlettend in de gaten. Die gaan continue op en neer. Het is nu een kwestie van timing wanneer en waarop je gaat inzetten.

Live wedden geeft je het gevoel dat je meer controle hebt over de gebeurtenissen. Hoewel dat uiteraard niet zo is, geeft het een totaal ander gevoel dan wanneer je van tevoren al gokt op de uitkomst van een wedstrijd. En dat is precies wat live wedden zo spannend maakt.

Maximaliseer je voordeel met live wedden

Om maximaal voordeel te halen uit live wedden is het vooral belangrijk dat je niet te nauw betrokken bent bij een van de teams of spelers van de wedstrijd. Emoties kunnen jouw gevoel flink beïnvloeden, zelfs zonder dat je dat zelf doorhebt. Want als jouw favoriete team speelt ga je er wellicht sneller vanuit dat ze nog wel een keer kunnen scoren. Live wedden kun je dus het beste zo emotieloos mogelijk doen.

Daarnaast kun je gebruik maken van bookmaker bonussen om extra voordeel te behalen. Met bonussen kun je vaak gratis speeltegoed ontvangen. Denk maar eens aan free bets als je je als nieuwe speler aanmeldt. Of aan een deposit match bonus als je geld in je wallet stort. Als je dit gratis speeltegoed inzet en er winst mee maakt, maximaliseer je je voordeel.

Voor- en nadelen

Voordat je begint met live wedden kun je beter rekening houden met de voor- en nadelen:

Voordelen

 • Het maakt de wedstrijden extra spannend.
 • Je kunt inspelen op gebeurtenissen die plaats vinden tijdens de wedstrijd.
 • Net zoveel wedmogelijkheden als pre-match bets.

Nadelen

 • Livestreams kunnen achterlopen en de belangrijke timing van inzetten in de war gooien.
 • Emoties kunnen een te grote rol spelen als je gaat live wedden op wedstrijden waar jouw favoriete team aan mee doet.

Odds van live wedden

betliveNet zoals dat jij de wedstrijd op de voet zal volgen doen bookmakers dit ook. De odds zullen dus met iedere gebeurtenis of naarmate de wedstrijd dichter naar het einde toe gaat veranderen. Timing is dus enorm belangrijk als het gaat om live wedden.

Vanwege de cruciale timing die soms op seconden kan aankomen kun je het beste geen gebruik maken van livestreams. Deze kunnen namelijk enkele seconden tot zelfs minuten achterlopen, waardoor de bookmaker allang weet dat er gescoord is en jij nog op het doelpunt zit te wachten.

Hoe vergelijk je live wedden sites?

Met behulp van onderstaande punten kun je verschillende goksites vergelijken die live wedden aanbieden. Zo kun je voor jezelf bepalen bij welke site jij je volgende weddenschap wil afsluiten.

 • Wedopties. Bekijk voor welke sporten de bookmaker live wedden aanbiedt. Ga ook na welke markten ze aanbieden.
 • Odds. Vergelijk odds van verschillende bookmakers om erachter te komen welke site voor jou de gunstigste odds aanbiedt.
 • Bonussen. Controleer of sites bonussen aanbieden voor zowel nieuwe als bestaande spelers. Zo kun je wellicht wat extra speeltegoed ontvangen.
 • Gebruiksvriendelijkheid. Bekijk of je eenvoudig door de website heen kunt navigeren en of deze ook op je mobiel of tablet goed functioneert.
 • Betaalopties. Ga na welke mogelijkheden de bookmaker biedt om geld in je wallet te storten en of jouw favoriete betaalmethode daarbij zit.
 • Veiligheid. Gok alleen bij sites met een Nederlandse gokvergunning zodat je zeker weet dat jouw veiligheid als speler is gewaarborgd.
 • Klantenservice. De klantenservice kan jouw rots in de branding zijn voor dringende vragen. Kijk na in welke taal en op welke manier je ze kunt bereiken.

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet ik zijn om mee te kunnen doen met live wedden?

Volgens de Nederlandse wet moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn om deel te mogen nemen aan iedere vorm van wedden of gokken. Dit geldt dus ook voor live wedden.

Hoe kan ik een inzet plaatsen met live wedden?

Bookmakers maken voor iedere wedstrijd waarop je live kunt wedden een pagina aan. Hierop kun je real-time de inzetmogelijkheden en de odds zien. Je kunt op deze pagina op dezelfde manier een inzet plaatsen als je gewend bent van pre-match weddenschappen.

Is het mogelijk om multi bets te plaatsen?

Als de bookmaker dit aanbiedt kun je multi bets plaatsen tijdens live wedden. Je klikt hiervoor meerdere weddenschappen aan die je in een multi bet wil combineren en zet op allemaal in. Vervolgens is het simpelweg afwachten hoe de wedstrijd verloopt.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken om te live wedden?

Ja, de meeste bookmakers bieden een mobiele versie van hun site aan waar je als gebruiker niets hoeft in te leveren op gebruikerservaring. Net zoals je op een desktop gewend bent kun je dus door de website heen bladeren om verschillende wedopties te bekijken en in te zetten.

Is live wedden beter dan het plaatsen van een reguliere weddenschap?

Live wedden is bijna niet te vergelijken met het plaatsen van reguliere weddenschappen. Hierdoor is het niet te zeggen of het ene of het andere beter is. Het heeft vooral met persoonlijke voorkeur te maken waar je meer plezier aan beleeft.

Kan ik ervanuit gaan dat ik altijd win met live wedden?

Nee, wedden is een vorm van gokken. Het is een kansspel waarbij de kans dat je verliest vaak groter is dan dat je wint.

Verantwoord gokken

Iedere gebeurtenis in een wedstrijd kan de odds wijzigen en jouw inzicht veranderen. Het is met live wedden dus erg makkelijk om uit het oog te verliezen welke weddenschappen je hebt lopen en hoeveel je daar totaal op in hebt gezet. Blijf altijd bewust van je speelgedrag en zet nooit meer in dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

Per 1 oktober 2021 is de nieuwe wet voor Kansspelen op Afstand (KOA) ingegaan. Online gokken is hierdoor gelegaliseerd in Nederland bij online goksites die een Nederlandse gokvergunning hebben verkregen. In deze wet zijn echter ook een aantal regels opgenomen waar goksites zich aan moeten houden. Zo moet je in je spelersprofiel limieten instellen voor speeltijd en maximale bedragen die je kunt inzetten. Ook is de site verplicht een melding te geven als je te veel of te vaak gokt.

Door het instellen van deze regels wil de overheid voorkomen dat het legaliseren van online gokken zorgt voor meer gokverslaving. Denk jij dat je verslaafd bent aan gokken? Zoek dan professionele hulp en geef jezelf op in het CRUKS (Centraal Register Uitsluiting KansSpelen).

Conclusie

Live wedden is een totaal andere manier om in te zetten op weddenschappen. Je beleeft de wedstrijd intens en met iedere gebeurtenis zal jouw inzicht op het uiteindelijke spelverloop veranderen. Dit maakt het enorm spannend, maar zorgt er ook voor dat je inzetten uit het oog kunt verliezen.

Hou altijd goed in de gaten welke weddenschappen je hebt lopen en hoeveel je al hebt ingezet. Gok verantwoord en maak alleen gebruik van sites die zijn voorzien van een Nederlandse gokvergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je 24 jaar of ouder? Voor deze website moet u 24 jaar of ouder zijn. Verifieer uw leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "Afsluiten" om te verlaten.
 • Ja, ik ben 24 jaar of ouder
 • Ja, ik ben niet uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Ja, ik accepteer cookies
 • Ja, het is voor mij oké om advertenties voor bookmakers te zien
 • Nee, ik ben jonger dan 24 jaar
 • Nee, ik ben uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Nee, ik accepteer cookies niet
 • Nee, ik wil geen advertenties voor bookmakers zien