Free bets

Wedden op uitslagen van sportwedstrijden zonder dat je daarbij het risico loopt geld te verliezen. Dat is de mogelijkheid die free bets bieden. Een free bet is een bonus die door bookmakers wordt aangeboden om nieuwe spelers aan te trekken. Ze geven deze spelers gratis bets die ze kunnen plaatsen op bepaalde uitkomsten van weddenschappen. Op deze manier kunnen ze nieuwe spelers aantrekken.

Er zijn echter altijd voorwaarden verbonden aan bookmaker bonussen en zo ook aan de free bets bonus. In deze gids leggen we verder uit wat een free bets bonus precies is, hoe je ze kunt inzetten en waar je op moet letten voordat je de bonus claimt. Dus lees snel verder om erachter te komen hoe jij je volgende inzet gratis kunt plaatsen.

Wat zijn free bets?

Free bets zijn vaak onderdeel van een welkomstbonus. Ze worden door bookmakers als cadeautje weggegeven aan nieuwe spelers. Je kunt een free bet zien als een gratis weddenschap die je kunt plaatsen op een van de weddenschappen die door de bookmaker worden aangeboden.

Een free bet wordt als een bedrag op je account bijgeschreven. Je bent vervolgens vrij om dit bedrag op een bepaalde uitkomst van een weddenschap in te zetten. Als je wint dan betaal je je inzet terug aan de bookmaker en wordt alleen de winst bijgeschreven op je account. Als je verliest gebeurt er verder niets, maar heb je in ieder geval niet je eigen geld verloren.

Aan free bets zitten vaak voorwaarden verbonden. Zo kun je doorgaans alleen inzetten op de uitkomsten van weddenschappen die voldoen aan de minimale odds. Meestal worden de minimale odds vastgesteld tussen de 1,5 en 2. Zo voorkomen bookmakers dat je alleen op weddenschappen inzet met hoge winkansen.

Naast de minimale odds moet je er ook rekening mee houden dat je eventuele winsten pas kunt laten uitkeren wanneer je het bedrag van de free bet zelf een minimumaantal keren hebt ingezet. Dit zullen we verderop in deze gids, in het praktijkvoorbeeld, verder uitleggen.

Free bets
Free bets

Waarom zou je als gokker free bets gebruiken?

free spin 2Free bets zijn natuurlijk enorm aantrekkelijk voor gokkers. Ze kunnen namelijk gokken op de uitkomst van weddenschappen zonder daarbij het risico te lopen dat ze hun eigen geld verliezen. Het is natuurlijk helemaal leuk als je wint en dan dus de winst mag houden zonder dat je hiervoor een cent hebt hoeven uitgeven.

Hou echter wel altijd rekening met de voorwaarden van free bets bonussen. Soms moet je voldoen aan behoorlijke inzetvereisten waardoor het gratis speeltegoed bijna niet meer opweegt tegen de inzetten die je zelf moet plaatsen om eventuele winsten uit te kunnen laten keren.

Maximaliseer je voordeel met free bets

Om maximaal te profiteren van free bets moet je rekening houden met een aantal factoren. Deze factoren staan doorgaans in de bonusvoorwaarden uitgelegd. Je krijgt free bets immers als een bonus uitgedeeld, vaak nadat je je als nieuwe speler aanmeldt bij een bookmaker.

Een van de belangrijkste punten om op te letten zijn de inzetvereisten van de bonus. De inzetvereisten geven aan hoe vaak jij het bonusbedrag moet inzetten voordat je eventuele winsten kunt laten uitkeren. Dus stel dat je een free bet ter waarde van €25 ontvangt met inzetvereisten van 4x. Dan moet je in totaal €100 inzetten om eventuele winsten die je met de free bets hebt gemaakt te kunnen innen.

Aan deze inzetvereisten zitten vaak nog andere voorwaarden verbonden. Zo krijg je hiervoor vaak maar beperkt de tijd en gelden de inzetten alleen als ze worden ingezet op de uitkomsten die voldoen aan de voorwaarden van de minimale odds.

Je kunt natuurlijk altijd inzetten plaatsen met je eigen geld op de uitkomsten van weddenschappen die niet voldoen aan de minimale odds, maar de bedragen die je hierop inzet tellen dan niet mee voor de inzetvereisten.

Vergelijk de voorwaarden van free bets bonussen bij verschillende bookmakers voordat je besluit waar je je aanmeldt. Want waar de bonussen in eerste instantie hetzelfde kunnen lijken, zorgen de voorwaarden ervoor dat de ene bonus veel gunstiger is dan de andere.

Een andere manier om je voordeel met free bets te maximaliseren is door ze in te zetten op sure bets . Sure bets zijn een manier van inzetten plaatsen op alle uitkomsten van een weddenschap bij verschillende bookmakers. Ongeacht de uitkomst van de weddenschap zal dit de gokker winst opleveren. Zo weet je zeker dat jouw free bet je winst zal opleveren.

Maximaliseer je voordeel met free bets
Maximaliseer je voordeel met free bets

Free bets praktijkvoorbeeld

Om het principe van free bets en de voorwaarden ervan beter toe te lichten zullen we hieronder een praktijkvoorbeeld geven:

Een bookmaker biedt nieuwe spelers een free bets bonus ter waarde van €40. In de voorwaarden staan de volgende punten beschreven:

 • Inzetvereisten: 3x roll-over
 • Tijdsbestek: 1 week
 • Minimale odds: 1,75

Wanneer je je als nieuwe speler aanmeldt bij deze bookmaker kun je de free bets bonus claimen. Je kunt dan direct de €40 speeltegoed inzetten op de uitkomsten van verschillende weddenschappen met minimale odds van 1,75. Een voorbeeld hoe je dit kunt doen is:

 • Winst Feyenoord op Roda JC – Odds: 1,81 – Inzet: €15
 • Winst Ajax op PSV – Odds: 3,45 – Inzet: €20
 • Winst Utrecht op Heracles – Odds 1,95 – Inzet: €5

Nadat de wedstrijden zijn gespeeld blijkt dat Feyenoord en Utrecht inderdaad gewonnen hebben, maar dat Ajax heeft verloren van PSV. Je winst van de free bets is de winst die de weddenschap oplevert min het bedrag dat je aan free bets tegoed hebt ingezet:

 • Winst Feyenoord: 1,81 x €15 – €15 = €12,15
 • Winst Utrecht: 1,95 x €5 – €5 = €4,75
 • Totale winst: €16,90

Je hebt als speler nu dus €16,90 winst behaald met de free bets die je van de bookmaker hebt ontvangen.

Om deze winst uit te kunnen laten keren moet je binnen het aangegeven tijdsbestek van een week voldoen aan de inzetvereisten. In dit geval betekent het dat je binnen een week nog 3x €40 in moet zetten op de uitkomsten van weddenschappen met minimale odds van 1,75.

Je besluit om te blijven gokken op wedstrijden uit de Eredivisie en de 3x roll-over, dus €120 in te zetten op vier verschillende wedstrijden:

 • Winst voor Willem II op Heerenveen – Odds 2,1 – Inzet €30
 • Gelijkspel tussen Fortuna en AZ – Odds 1,95 – Inzet €25
 • Winst voor NEC op Twente – Odds 7,84 – Inzet €40
 • Winst voor Sparta op Groningen – Odds 1,75 – Inzet €25

Nadat de wedstrijden zijn gespeeld blijkt dat je alleen goed had gegokt op de winst voor Willem II en de winst voor Sparta. Hiermee worden de volgende bedragen op je account bijgeschreven:

 • Winst Willem II: 2,1 x €30 = €63
 • Winst Sparta: 1,75 x €25 = 43,75
 • Totaal: 106,75

In totaal heb je dus €120 van je eigen geld ingezet, waarvoor je €106,75 + €16,90 = €123,65 terug hebt gewonnen. Zo heb je met de free bets bonus een winst van €3,65 behaald.

Voor- en nadelen

Free bets zijn een leuke bonus die bookmakers graag uitdelen om nieuwe spelers aan te trekken. Nieuwe spelers hoeven zich alleen maar aan te melden om de bonus te kunnen claimen en kunnen vervolgens gratis inzetten op bepaalde uitkomsten van weddenschappen. Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt ook voor free bets. We zetten de voor- en de nadelen hieronder voor je op een rijtje:

Voordelen

 • Gratis speeltegoed
 • Goede manier om een nieuwe bookmaker te leren kennen
 • Je kunt eens een grotere gok wagen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je geld verliest

Nadelen

 • Je kunt winsten alleen uit laten keren als je voldoet aan de inzetvereisten
 • Je kunt alleen inzetten op uitkomsten die voldoen aan de minimale odds
 • Vaak heb je maar beperkt de tijd om de bonus te gebruiken en aan de inzetvoorwaarden te voldoen

De rol van odds

De rol van odds

Zoals bij iedere weddenschap zijn odds een van de belangrijkste kenmerken. De odds geven aan hoe groot de kans is dat een bepaalde uitkomst zal plaatsvinden en wat de winst is die je kunt maken.

Voor free bets spelen odds ook een belangrijke rol, omdat er vaak in de bonusvoorwaarden staat aangegeven dat je de free bets alleen kunt inzetten op de uitkomsten van een weddenschap met minimale odds. Deze minimale odds verschillen tussen bookmakers maar liggen vaak tussen de 1,5 en 2. Hoe lager de minimale odds, hoe gunstiger dit voor je is. Want lagere minimale odds betekenen minder winst, maar wel een grotere kans op die winst.

Vergelijk de free bets voorwaarden van de minimale odds bij verschillende bookmakers om erachter te komen welke bookmaker de gunstigste bonus aanbiedt.

Wat zijn alternatieven voor free bets?

Een free bets bonus komt er eigenlijk op neer dat je gratis speeltegoed ontvangt. Er zijn een aantal andere bookmaker bonussen die ook gratis speeltegoed weggeven. Denk maar eens aan een deposit match bonus. Dit is een bonus waarbij de bookmaker het bedrag dat jij stort matched. Dus als je €100 in je wallet stort, dan stort de bookmaker hier nog eens €100 bovenop, waardoor je in totaal €200 speeltegoed hebt. De helft hiervan heb je dus gratis gekregen.

Ook voor deposit match bonussen gelden doorgaans inzetvereisten waar je binnen een bepaalde tijd aan moet voldoen. Soms geldt ook voor dit speeltegoed dat je alleen kunt inzetten op de uitkomsten van weddenschappen met minimale odds.

Tot slot kun je free bets ook zien als het niet verliezen van geld. Je hebt het speeltegoed immers gratis gekregen en of je nu wint of verliest, het kost jou zelf in ieder geval helemaal niets. Er zijn ook bepaalde gok strategieën die ervoor zorgen dat je eventuele verliezen goed maakt en dus eigenlijk geen geld verliest. Een bekende strategie is de Martingale strategie waarbij je je inzet steeds verdubbeld na een verloren weddenschap. Als je dan een weddenschap wint, maak je het verlies van de vorige weddenschap(pen) weer goed. Je kunt je alleen voorstellen dat je inzet al snel torenhoog kan oplopen als je een aantal weddenschappen achter elkaar verliest.

Veelgestelde vragen

Hoe werken free bets?

Free bets kun je zien als een bookmaker bonus. Wanneer je je aanmeldt als nieuwe speler bij een bookmaker kun je de bonus claimen. Je krijgt dan tegoed op je account bijgeschreven dat je kunt inzetten op de uitkomsten van weddenschappen.

Als je een winst behaalt ontvang je alleen de winst die je hebt gemaakt en wordt de inzet teruggegeven aan de bookmaker. Om de winst uit te kunnen laten keren moet je ervoor zorgen dat je aan de inzetvereisten en andere bonusvoorwaarden voldoet

Wat zijn de risico’s van free bets?

De risico’s van een free bet bonus is voornamelijk dat wanneer je winst maakt je aan de inzetvereisten wil voldoen om de winst uit te kunnen laten keren. Vaak moet je het bedrag van de free bet hiervoor een aantal keer inzetten, waarvoor je dus alsnog je eigen geld moet inzetten. Als je deze inzet vervolgens verliest ben je vaak meer geld kwijt dan dat de winst van de free bets bonus je heeft opgeleverd.

Waar kun je free bets vinden?

Veel bookmakers bieden free bets aan voor nieuwe spelers. Je kunt deze acties en bonussen terugvinden op de websites van bookmakers. Hier kun je ook de bonusvoorwaarden inzien.

Kan ik free bets plaatsen met mijn telefoon?

Ja, vrijwel alle bookmakers maken het mogelijk om inzetten te plaatsen via je telefoon. Dit geldt dan dus ook voor free bets. Via je telefoon kun je vaak via een app of via de mobiele browser inloggen bij de bookmaker om je free bet tegoed in te kunnen zetten

Is het mogelijk om winst te maken met free bets?

Ja, het is mogelijk om winst te maken met free bets, maar je moet hiervoor wel een beetje geluk hebben. Bookmakers stellen niet voor niets bonusvoorwaarden op die ervoor zorgen dat je alsnog je eigen geld in moet zetten voordat je eventuele winsten uit kunt laten keren. Deze bonusvoorwaarden zijn met zorg opgesteld waarbij de bookmaker ervoor zorgt dat de kans dat zij verlies leiden zeer klein is.

Zijn free bets echt gratis?

Ja en nee. Free bets zijn een bonus die je volledig gratis ontvangt. Je hoeft vaak namelijk niet eerst een bedrag te storten voordat je deze bonus kunt claimen. Het free bet tegoed kun je vervolgens geheel gratis inzetten op de uitkomst van een weddenschap die voldoet aan de voorwaarden.

Maar als je winst maakt met de free bet is de kans groot dat je vervolgens alsnog zelf geld in je wallet moet storten en inzetten moet plaatsen met je eigen geld om aan de bonusvoorwaarden te voldoen en winsten uit te kunnen laten keren. Het kan hierbij zijn dat je uiteindelijk verlies draait waardoor de free bets je eigenlijk geld hebben gekost.

Kun je winnen met free bets?

Met iedere inzet die je op een weddenschap plaatst kun je winnen of verliezen. Dit geldt dus ook voor free bets.

Verantwoord gokken

Zelfs als je gratis gokt met free bets moet je altijd verantwoord blijven gokken. Want als je winst maakt met een free bet is de verleiding groot om aan de inzetvoorwaarden te voldoen om deze winst uit te kunnen laten keren. Soms zijn de inzetvereisten hoger dan je eigenlijk van plan was om uit te geven. Hou dit dus altijd goed in de gaten.

Per 1 oktober 2021 is de nieuwe wet voor Kansspelen op Afstand (KOA) ingegaan. Online gokken is hierdoor gelegaliseerd in Nederland bij online goksites die een Nederlandse gokvergunning hebben verkregen. In deze wet zijn echter ook een aantal regels opgenomen waar goksites zich aan moeten houden. Zo moet je in je spelersprofiel limieten instellen voor speeltijd en maximale bedragen die je kunt inzetten. Ook is de site verplicht een melding te geven als je te veel of te vaak gokt.

Door het instellen van deze regels wil de overheid voorkomen dat het legaliseren van online gokken zorgt voor meer gokverslaving. Denk jij dat je verslaafd bent aan gokken? Zoek dan professionele hulp en geef jezelf op in het CRUKS (Centraal Register Uitsluiting KansSpelen).

Conclusie

Free bets zijn een leuke bonus die je als nieuwe speler van een bookmaker kunt claimen om de bookmaker te leren kennen. Je kunt er op deze manier achter komen of de site makkelijk te navigeren is en of het voor zich spreekt hoe je inzetten moet plaatsen. Als de bookmaker je bevalt kun je ervoor kiezen om er te blijven spelen.

Het grootste voordeel van free bets is dat het geheel gratis is en je kunt wedden zonder een cent van je eigen geld in te zetten. Dus of je de weddenschap nu wint of verliest het kost jou in ieder geval niets.

Vergeet niet om altijd bewust en verantwoord te blijven spelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je 24 jaar of ouder? Voor deze website moet u 24 jaar of ouder zijn. Verifieer uw leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "Afsluiten" om te verlaten.
 • Ja, ik ben 24 jaar of ouder
 • Ja, ik ben niet uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Ja, ik accepteer cookies
 • Ja, het is voor mij oké om advertenties voor bookmakers te zien
 • Nee, ik ben jonger dan 24 jaar
 • Nee, ik ben uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Nee, ik accepteer cookies niet
 • Nee, ik wil geen advertenties voor bookmakers zien