Asian Handicap

Winst is geen winst, verlies is geen verlies en een gelijkspel is geen gelijkspel. Niets is wat het lijkt als het aankomt op wedden met een Asian handicap. Dat maakt handicap gokken zo ontzettend leuk en spannend.

In deze gids leggen we uit wat wedden met een Asian handicap precies is en hoe het werkt. Met behulp van praktijkvoorbeelden lichten we dit nog verder toe, zodat jij na het lezen van deze gids precies snapt hoe het werkt en direct aan de slag kunt.

Wat is een Asian handicap?

Gokken met een Asian handicap is een vorm van wedden waarbij een van de teams een virtuele voorsprong krijgt. Als je gokt met een Asian handicap kun je alleen maar gokken op winst van een van beide teams. Inzetten op gelijkspel is dus niet mogelijk. Mocht de wedstrijd toch in een gelijkspel eindigen, dan krijg je je inzet terug.

Handicap wedden heeft als voordeel dat er slechts twee uitkomsten zijn, namelijk winst of verlies, dus 50% kans. Dit in tegenstelling tot de normale 1X2 weddenschappen, waarbij er drie mogelijke uitkomsten zijn, namelijk winst voor de thuisploeg, winst voor de uitploeg of gelijkspel. De kans dat je inzet op de goede uitslag wordt hierdoor verkleind tot 33,3%.

Er kunnen verschillende Asian handicaps worden toegedeeld aan een team. Zo kan er bijvoorbeeld ¼, dus een kwart, voorsprong worden gegeven aan een team, maar dit kan ook oplopen tot 1 of 2 volledige punten. Het team dat een virtuele voorsprong krijgt is dus moeilijker te verslaan, want als dit team voor aanvang van de wedstrijd bijvoorbeeld al met 1-0 voorstaat, moet het andere team dus met minimaal 2 doelpunten verschil winnen om de weddenschap te winnen. Dat is precies wat wedden met een Asian handicap zo spannend maakt!

Asian handicap
Asian handicap

Waarom zou je als gokker wedden met een Asian handicap?

Asian handicapHandicap gokken biedt over het algemeen veel meer opwinding. De winst van een team hoeft namelijk niet automatisch te betekenen dat je de weddenschap hebt gewonnen. Dit hangt namelijk geheel af van de virtuele voorsprong van de andere partij. Wellicht dat het team dat in het echt heeft gewonnen, door de Asian handicap juist gelijk heeft gespeeld.

Daarnaast is het ook gunstiger om te gokken met een Asian handicap omdat je slechts twee mogelijke uitkomsten hebt voor een weddenschap, waardoor de winkans groter wordt. Verder krijg je je inzet terug als de wedstrijd uitloopt in een gelijkspel, hierdoor kun je je verliezen beperken.

Asian handicap praktijkvoorbeelden

Om handicap voetbal gokken wat verder te verduidelijken zullen we hieronder een aantal voorbeelden geven van verschillende Asian handicaps. De handicaps lopen van -2 tot 2 met stappen van 0,25. Als je inzet op de club die een virtuele voorsprong krijgt gok je met een positieve handicap. Als je inzet op de club met een virtuele achterstand, gok je met een negatieve handicap.

Asian handicap 1

Bij een weddenschap met een Asian handicap van 1 start een van de ploegen met 1 doelpunt in het voordeel. Bij de wedstrijd AZ – Ajax start AZ virtueel met 1-0 voorsprong.

Bij deze weddenschap zijn vier mogelijke uitkomsten:

 • Winst voor AZ. Als AZ de wedstrijd wint ontvangen gokkers die hebben ingezet op winst voor AZ hun winst uitgekeerd. Gokkers die hebben ingezet op winst voor Ajax verliezen hun inzet.
 • Gelijkspel. Als de wedstrijd eindigt in een gelijkspel houdt dit in dat met de virtuele voorsprong van AZ, de wedstrijd alsnog gewonnen wordt door AZ. Gokkers die hebben ingezet op winst voor AZ krijgen hun winst uitgekeerd. Gokkers die hebben ingezet op winst voor Ajax verliezen hun inzet.
 • Winst voor Ajax met 1 doelpunt verschil. Als Ajax de wedstrijd met 1 doelpunt verschil wint, betekent dit dat met de virtuele voorsprong van AZ de wedstrijd eigenlijk eindigt in een gelijkspel. Alle gokkers krijgen hun inzet terug. Dit wordt ook wel een ‘Draw no bet’ weddenschap genoemd.
 • Winst voor Ajax met 2 of meer doelpunten verschil. Als Ajax de wedstrijd met 2 of meer doelpunten verschil wint, dan wordt AZ ook met de virtuele voorsprong verslagen. Gokkers die hebben ingezet op winst voor Ajax krijgen hun winst uitgekeerd. Gokkers die hebben ingezet op AZ verliezen hun inzet.

Dezelfde principes gelden voor een Asian handicap van 0, -1, -2 en +2. Alleen is het virtuele verschil groter of kleiner.

Asian handicap 0,25

Bij een weddenschap met een Asian handicap van 0,25 krijgt een van de ploegen een voordeel van een kwart doelpunt. Hierdoor is gelijkspel uitgesloten. In de wedstrijd PSV tegen Feyenoord krijgt Feyenoord een kwart doelpunt voorsprong.

Bij deze weddenschap zijn er drie mogelijke uitkomsten:

 • Winst voor PSV. Als je inzet op PSV en PSV wint de wedstrijd, dan krijg je je winst uitgekeerd. Als je had ingezet of Feyenoord, verlies je je volledige inzet.
 • Gelijkspel. Als de wedstrijd eindigt in een gelijkspel krijgen de gokkers die hadden ingezet op PSV 50% van hun inzet terug, de andere helft verliezen ze. Gokkers die hadden ingezet op winst voor Feyenoord krijgen 50% van hun inzet terug en over de andere helft krijgen ze hun winst uitbetaald.
 • Winst voor Feyenoord. Als je inzet op Feyenoord en ze winnen de wedstrijd, dan krijg je je winst uitgekeerd. Als je had ingezet op PSV verlies je je volledige inzet.

Ditzelfde principe geldt voor handicaps van +0,25, +0,75, +1,25, +1,75, -0,75, -1,25 en -1,75.

Asian handicap 0,5

Bij een weddenschap met een Asian handicap van 0,5 krijgt een van de ploegen een half doelpunt voordeel. Hierdoor is gelijkspel uitgesloten. In de wedstrijd FC Twente tegen FC Utrecht start Twente met een half doelpunt in het voordeel.

Bij deze weddenschap zijn er drie mogelijke uitkomsten:

 • Winst voor FC Twente. Als FC Twente de wedstrijd wint ontvangen gokkers die hadden ingezet op Twente hun winst. Gokkers die hadden ingezet op Utrecht verliezen hun inzet.
 • Gelijkspel. Bij een gelijkspel winnen de gokkers die hadden ingezet op winst voor FC Twente. Spelers die hadden ingezet op FC Utrecht verliezen hun volledige inzet.
 • Winst voor FC Utrecht. Als FC Utrecht wint ontvangen spelers die op deze ploeg hadden gegokt hun winst. Gokkers die hadden ingezet op winst voor FC Twente verliezen hun inzet.

 

Ditzelfde principe geldt voor weddenschappen met een Asian handicap van -0,5, -1,5 en 1,5

Maximaliseer je voordeel met een Asian handicap

Om zoveel mogelijk voordeel te halen uit handicap wedden kun je het beste inzetten op het team dat op meerdere manieren kans maakt om te winnen. Als er bijvoorbeeld een weddenschap is met een handicap van 1,5 zullen drie mogelijke uitkomsten ervoor zorgen dat je een winst behaald en slechts 1 uitkomst dat je verliest. Als je inzet op de partij die start met een nadeel zijn er drie mogelijke uitkomsten die tot verlies leiden en maar eentje die tot winst leidt. Dit zullen we met een tabel verder toelichten:

Handicap Uitslag wedstrijd Speler wint/verliest Handicap Uitslag wedstrijd Speler wint/verliest
– 1,5 Winst met 2+ Winst + 1,5 Verlies met 2+ Verlies
Winst met 1 Verlies Verlies met 1 Winst
Gelijkspel Verlies Gelijk Winst
Verlies Verlies Winst Winst

Aan de hand van de handicap, het aantal mogelijke uitkomsten en aan welk team het voordeel wordt gegeven kun je dus bepalen op welk team het voordeligste is om in te zetten.

Voor- en nadelen

Gokken met een handicap kan een opwindende manier van wedden zijn. Zelfs als een team wint, hoeft dit niet te betekenen dat de weddenschap door dat team is gewonnen. Je moet echter ook rekening houden met een aantal nadelen van handicap gokken. We zetten hieronder de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

Voordelen

 • Minder kans in vergelijking tot de 1X2 markt om je inzet volledig te verliezen
 • Kan ook toegepast worden op live wedden
 • Vaak hogere marges voor spelers waarmee je op de lange termijn meer kans maakt op winst

Nadelen

 • Kan voor beginnende gokkers overweldigend lijken
 • Als je de handicap verkeerd begrijpt kan je de verkeerde inzet plaatsen
 • De odds zijn vaak lager dan in de 1X2 markt

Odds en handicap gokken

Aziatische handicap kansenDoordat er bij weddenschappen met een Asian handicap minder mogelijke uitkomsten zijn dan in de 1X2 markt, zijn de winskansen groter. Zoals eerder uitgelegd kun je met handicap gokken alleen maar wedden op de winst van het ene of het andere team. 50% kans dus dat je op de goede uitkomst inzet. In de 1X2 markt kun je daarnaast ook nog inzetten op gelijkspel, waardoor je slechts 33,3% kans hebt dat je op de goede uitslag inzet.

Doordat de winkansen met handicap wedden hoger liggen, zijn de odds juist wat lager. Dit wil zeggen dat de winstuitkering bij een goede gok lager is dan in de 1X2 markt.

Asian handicap en bonussen

Wanneer je als speler een bonus hebt ontvangen van een bookmaker die weddenschappen met een Asian handicap aanbiedt kun je dit bonustegoed ook inzetten op dergelijke weddenschappen.

Voorbeelden van bonussen zijn free bets, waarbij je als nieuwe speler een bepaald bedrag ontvangt dat je gratis kunt inzetten. Verder kun je bijvoorbeeld een deposit match bonus ontvangen, waarbij het bedrag dat je in je wallet stort door de bookmaker wordt verdubbeld. Ook dit gratis bonustegoed kun je inzetten op weddenschappen met een handicap.

Asian handicap en bonussen
Asian handicap en bonussen

Wat zijn alternatieven voor gokken met een Asian handicap?

Gokken met een Asian handicap is spannend, omdat de uitslag van een wedstrijd niet gelijk hoeft te staan aan de uitslag van een weddenschap. Tot het laatste moment van de wedstrijd blijft het dus ontzettend spannend.

Een ander alternatief voor wedden met een Asian handicap is live wedden. Ook dit is een enorm spannende bezigheid, aangezien ieder moment van de wedstrijd de kansen voor de winst van een team en daarmee ook de odds op een bepaalde uitkomst van de weddenschap veranderen. Je moet dus goed bepalen wanneer, hoeveel en waarop je inzet. Je kunt zelfs meerdere keren tijdens de wedstrijd inzetten, waardoor het de hele wedstrijd ontzettend spannend blijft.

Veelgestelde vragen

Wat is een corner handicap?

Je kunt ook handicap gokken op het team dat de meeste corners zal krijgen. Een handicap wordt toegepast om de teams met een virtueel voor- of nadeel ten opzichte van elkaar te laten starten.

Stel dat Feyenoord tegen FC Utrecht speelt, waarbij Feyenoord een handicap van -2,5 heeft. Als Feyenoord 7 corners krijgt en FC Utrecht 5, dan is de eindstand met berekening van de handicap 4,5 corner voor Feyenoord en 5 voor Utrecht. Utrecht wint deze weddenschap en spelers die hebben ingezet op meer corners voor Utrecht krijgen hun winst uitgekeerd.

Kan ik handicap wedden op mijn telefoon?

Ja, vrijwel alle bookmakers maken het mogelijk om ook via je telefoon inzetten te plaatsen. Dus als de bookmaker handicap wedden aanbiedt kun je op deze weddenschappen via je telefoon inzetten.

Hoe kun je gratis Asian handicap bets plaatsen?

Veel bookmakers geven bonussen weg aan nieuwe of bestaande spelers. Deze bonussen omvatten vaak gratis tegoed. Denk daarbij aan free bets of een deposit match bonus. Als je gratis speeltegoed van een bookmaker hebt ontvangen kun je deze inzetten op een weddenschap met een Asian handicap. Je plaatst dan dus eigenlijk een gratis bet.

Mag ik verwachten dat ik een Asian handicap weddenschap altijd win?

Nee, je kunt er nooit vanuit gaan dat je altijd wint. Hoewel de winkans met handicap gokken in principe groter is dan in de 1X2 markt, betekent dit niet dat je altijd wint. Je kunt nog steeds inzetten op het verliezende team waardoor je je inzet zal verliezen.

Verantwoord gokken

Zelfs met de mogelijkheid dat je je inzet terugkrijgt als de wedstrijd eindigt in een gelijkspel moet je altijd blijven nadenken over je gokgedrag. Er blijft namelijk altijd een kans bestaan dat je je inzet verliest. Zorg ervoor dat je nooit meer uitgeeft aan gokken dan je je kunt veroorloven om zo te voorkomen dat je in de problemen komt.

Per 1 oktober 2021 is de nieuwe wet voor Kansspelen op Afstand (KOA) ingegaan. Online gokken is hierdoor gelegaliseerd in Nederland bij online goksites die een Nederlandse gokvergunning hebben verkregen. In deze wet zijn echter ook een aantal regels opgenomen waar goksites zich aan moeten houden. Zo moet je in je spelersprofiel limieten instellen voor speeltijd en maximale bedragen die je kunt inzetten. Ook is de site verplicht een melding te geven als je te veel of te vaak gokt.

Door het instellen van deze regels wil de overheid voorkomen dat het legaliseren van online gokken zorgt voor meer gokverslaving. Denk jij dat je verslaafd bent aan gokken? Zoek dan professionele hulp en geef jezelf op in het CRUKS (Centraal Register Uitsluiting KansSpelen).

Conclusie

Weddenschappen met een Asian handicap geven een extra dimensie aan gokken. De uitslag van een weddenschap hoeft namelijk niet dezelfde uitslag als de wedstrijd te zijn. Zelfs als een team wint, kan dit in een weddenschap met een Asian handicap betekenen dat het team heeft verloren. Dat maken deze weddenschappen zo spannend!

Daarnaast is de kans op winst groter dan in de 1X2 markt en krijg je soms je inzet terug als de wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Blijf echter altijd op je hoede en zet nooit meer in dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je 24 jaar of ouder? Voor deze website moet u 24 jaar of ouder zijn. Verifieer uw leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "Afsluiten" om te verlaten.
 • Ja, ik ben 24 jaar of ouder
 • Ja, ik ben niet uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Ja, ik accepteer cookies
 • Ja, het is voor mij oké om advertenties voor bookmakers te zien
 • Nee, ik ben jonger dan 24 jaar
 • Nee, ik ben uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Nee, ik accepteer cookies niet
 • Nee, ik wil geen advertenties voor bookmakers zien