Gokschandaal in Nederland: Werden voetbalwedstrijden gemanipuleerd?

Gokschandaal in Nederland: Werden voetbalwedstrijden gemanipuleerd?

Er lijkt momenteel een enorme storm op te steken in het Nederlandse voetbal die de Eerste Divisie met volle kracht zou kunnen treffen. Volgens de laatste berichten in de media hebben verschillende professionals gewed op de uitslag van wedstrijden in de Eredivisie. Clubs uit de Tweede Divisie worden ook getroffen. Als deze aantijgingen waar blijken te zijn, zou dit een duidelijke schending zijn van de regels van de Nederlandse voetbalbond KNVB. Maar het wordt nog erger, de betrokken atleten worden beschuldigd van gokfraude en manipulatie.

Als de spelers hebben samengespannen over de resultaten, kan dit uitgroeien tot het grootste schandaal in het Nederlandse voetbal.

Eerste en Tweede Liga in Nederland getroffen

De voetbalbond KNBV heeft inmiddels de eerste berichten van de nieuwszender NOS bevestigd dat de politie een onderzoek is gestart naar manipulatie van weddenschappen. Momenteel worden 25 professionals uit de Eredivisie en de Eerste Divisie ondervraagd.

Hoewel er nog steeds geen duidelijk bewijs is dat er sprake zou kunnen zijn van wedstrijdvervalsing, is het onderzoek nog maar net begonnen. Concreet zou het gaan om zes spelers die onder contract staan bij een van de clubs uit de eerste divisie.

Nog eens 19 professionals zijn actief in de tweede divisie. Er kan echter alleen worden gespeculeerd om welke spelers het gaat, want namen zijn nog niet naar buiten gekomen, aldus een bericht van het persbureau ANP.

Veel gevallen van illegale weddenschappen door profvoetballers

De ongeoorloofde weddenschappen werden ontdekt via tips van de Sports Betting Intelligence Unit van de Nederlandse toezichthouder voor kansspelen. Tussen oktober 2021 en december 2022 zouden er steeds meer anomalieën in de weddenschappen zijn opgetreden.

Overeenstemmend bewijs is zelfs beschikbaar voor de nieuwszender NOS. De gokkantoren zouden in de genoemde periode in totaal 40 meldingen van opvallende weddenschappen hebben gedaan.

Bijna alle gevallen hebben betrekking op ongeoorloofde weddenschappen door beroepsvoetballers, terwijl 12 keer ongebruikelijke incidenten werden geregistreerd bij wedstrijden in het buitenland.

Komt er een verbod op contractuele weddenschappen?
Jan de Jong, directeur van de bond, heeft al een eerste publieke verklaring afgelegd over de incidenten en aangekondigd dat in de toekomst nog duidelijker zal worden gemaakt dat weddenschappen verboden zijn.

In de contracten van de spelers zal voortaan zelfs een verbod op weddenschappen worden opgenomen. Professionals zouden dus contractbreuk kunnen plegen door te wedden. De spelersvakbond verklaarde dat zij al op de hoogte was van de incidenten, maar de details niet kende.

Niet het eerste gokschandaal in Nederland

In het verleden zijn er vaak krantenkoppen geweest over illegale gokactiviteiten in Nederland. Het Openbaar Ministerie in Bochum onthulde dat er in 2009 al wedstrijden in de Nederlandse competitie waren gemanipuleerd.

Vorig jaar nog werden er boetes uitgedeeld voor weddenschappen. Zo werd Helmond-verdediger Tom Beugelsdijk getroffen en werd hij voor vijf wedstrijden geschorst, waarvan twee voorwaardelijk.

De 32-jarige had gewed op de uitslag van wedstrijden in de Engelse Premier League. Jordy Clasie, een middenvelder van AZ Alkmaar, kreeg een schorsing van twee wedstrijden voor online weddenschappen. Maar als de beschuldigingen van wedstrijdvervalsing waar blijken te zijn, zullen de professionals zeker zwaarder gestraft worden.

Ben je 24 jaar of ouder? Voor deze website moet u 24 jaar of ouder zijn. Verifieer uw leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "Afsluiten" om te verlaten.
  • Ja, ik ben 24 jaar of ouder
  • Ja, ik ben niet uitgesloten van deelname aan online kansspelen
  • Ja, ik accepteer cookies
  • Ja, het is voor mij oké om advertenties voor bookmakers te zien
  • Nee, ik ben jonger dan 24 jaar
  • Nee, ik ben uitgesloten van deelname aan online kansspelen
  • Nee, ik accepteer cookies niet
  • Nee, ik wil geen advertenties voor bookmakers zien