Wedden op Paarden

Paardenrennen is een eeuwenoude sport en het wedden op paarden kent al een behoorlijk lange traditie. De renbaan was zelfs de eerste plek waar ooit odds werden toegepast om winstuitkeringen voor bepaalde uitkomsten te verhogen of te verlagen.

In deze gids leggen we je uit wat je kunt verwachten van wedden op paarden, welke mogelijkheden je hebt en hoe de odds werken. Ook geven we je inzichten hoe je de beste bookmakers kunt vinden. Dus ben jij benieuwd? Wacht dan niet langer en lees snel verder.

Welke evenementen zijn goed voor wedden op paarden?

De odds van wedden op paardenDe paardenrace sport zit net even iets anders in elkaar dan de meeste andere sporten. Zo is er geen competitie, maar draait het allemaal en alleen maar om evenementen. En die zijn er genoeg! Er vinden jaarlijks wereldwijd honderden evenementen plaats waarbij het mogelijk is om te wedden op paarden.

Ieder jaar vinden er een aantal hele grote evenementen plaats, waar soms wel miljoenen mensen wereldwijd naar kijken. Maar er zijn ook kleinere, lokale evenementen waar je via een goede bookmaker kunt wedden op paarden.

Een aantal van de grootste paardenrace evenementen zijn de Kentucky Derby, de Melbourne Cup, de Dubai World Cup, Royal Ascot en de Prix de l’Arc de Triomphe.

Kentucky Derby

Dit is een enorm bekende paardenrace uit Louisville in de Verenigde Staten. De racebaan is 2 km lang en in Amerika wordt deze race ook wel gezien als de twee spannendste sportminuten.

Als deze paardenrace op de planning staat kun je bij vrijwel alle bookmakers die paardenraces aanbieden wedden op paarden. Er zijn vele inzetmogelijkheden, die we verderop in deze gids zullen toelichten.

Melbourne Cup

De Melbourne Cup is de belangrijkste paardenrace van Australië. Als deze race aan de gang is ligt de rest van het land stil, omdat iedereen vol spanning op televisie naar de race kijkt of via de radio mee luistert. De inwoners van de staat Victoria hebben zelfs een officiële vrije dag.

De race wordt al sinds 1861 gehouden op de Flemington Racecours. Het evenement vindt plaats op de 1e dinsdag van november en maakt deel uit van Spring Carnival, de verzamelnaam van de vele paardenraces die gedurende twee maanden plaatsvinden.

Dubai World Cup

De Dubai World Cup is een vrij nieuwe paardenrace en wordt pas gehouden sinds 1996 op de renbaan van Meydan in Dubai. Het is veruit de paardenrace waarbij het meeste prijzengeld wordt weggegeven.

Het trekt dan ook vele gokkers aan die graag wedden op paarden, omdat het nog interessanter is als je weet te winnen.

Royal Ascot

De Royal Ascot paardenraces vinden plaats op de Ascot Racecours in Engeland. Het is het bekendste evenement van de wereld in de paardensport. De racebaan zelf is niet voor niets een van de belangrijkste racebanen van Engeland. De baan is sterk verbonden aan de Britse koninklijke familie. Hij ligt vlak bij Windsor Castle en wordt beheerd door het vastgoedbeheer van de familie.

Prix de l’Arc de Triomphe

Deze paardenrace wordt al sinds 1920 gehouden op het Hippodrome de Longchamp in Parijs. Het is een van de belangrijkste paardenraces van Frankrijk en vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van oktober.

Het is een bijzonder lange renbaan van 2400 meter waarop de beste paarden van de wereld samen met hun jockeys het tegen elkaar opnemen.

Waarom zijn toernooien belangrijk in de wereld van de paardenraces?

Grote toernooien trekken altijd meer aandacht. Er vinden in een korte tijd veel races plaats en dat is een uitstekende mogelijkheid voor gokkers om in een korte tijd veel geld te winnen.

Naast het wedden op de winnaar van iedere race uit het toernooi, kun je ook inzetten op de winnaar van het toernooi. Je zet dan in op het paard en de jockey waarvan jij denkt dat ze het toernooi zullen winnen. Hoe langer je dit van tevoren bepaalt, hoe gunstiger de odds zullen zijn, mits je goed gokt natuurlijk. Naarmate het toernooi verder vordert en er steeds meer paarden afvallen als kanshebber op de titel, blijven er minder paarden over en wordt de kans dat je goed gokt dus groter. Hierdoor dalen de odds en zal je dus steeds minder winstuitkering ontvangen naarmate je later in het toernooi pas inzet op de winnaar.

Wedden op Paarden
Wedden op Paarden

De odds van wedden op paarden

Wedden op paarden is totaal anders dan bijvoorbeeld wedden op voetbal. Voetbal biedt veel meer regelmaat en je kunt betere voorspellingen doen over het winnende team. Dat is bij paardenrace gokken wel anders. Om een paardenrace te kunnen winnen spelen veel meer factoren een rol. Het is dus lang niet altijd zeker dat het beste paard op papier de race ook daadwerkelijk zal winnen. De startsnelheid, hoe scherp de lijn is van een bocht en iedere meter die de paarden afleggen is van belang. Een fractie van een seconde, een verkeerde beslissing of een verkeerde lijn kunnen ervoor zorgen dat de concurrentie te ver voor komt te liggen om nog te kunnen winnen.

De odds liggen bij wedden op paarden dan ook vaak een stuk hoger, aangezien de kans op winnen een stuk kleiner is. Het kan dus zomaar zijn dat je een hele reeks weddenschappen achter elkaar verliest, maar als je er een wint kan het prijzengeld behoorlijk oplopen.

Hoe vind je de beste odds?

Alle bookmakers die wedden op paarden aanbiedt berekenen de odds op hun eigen methode. Odds kunnen dus van bookmaker tot bookmaker verschillen. Het is hierdoor mogelijk dat je bij de ene bookmaker een hogere winstuitkering krijgt dan bij de ander wanneer je inzet op dezelfde uitkomst van dezelfde weddenschap.

Het is dan ook een goed idee om verschillende sites te vergelijken waar je kunt wedden op paardenrennen. Want je kunt natuurlijk het beste inzetten bij de bookmaker die de hoogste odds aanbiedt.

Hoge en lage odds

De odds staan in verhouding met de winkans. Gokkers bepalen aan de hand van racecards en de algemene informatie die ze hebben over paardensport welke jockey met welk paard het meeste kans maakt om te winnen. Bookmakers maken daarbij ook gebruik van alle data die ze uit de afgelopen jaren hebben verzameld. Ze hebben dus een goede database om winkansen te kunnen bepalen. Hoe hoger de kans dat een paard zal winnen, hoe lager de odds en hoe lager de winstuitkering.

Odds in verschillende markten

Odds voor het wedden op paarden zijn in het algemeen hoger dan bij het wedden op andere sporten. Dit heeft er alles mee te maken dat de kans voor het winnen van een weddenschap lager is.

Wedden op paarden kent een hoop verschillende markten. Zo kun je inzetten op de winnaar van een race, maar ook welke paarden er op plek 1 tot en met 3 zullen eindigen in een vaste of willekeurige volgorde. Hoe kleiner de kans is dat je dit goed kunt gokken, hoe hoger de odds zullen zijn en hoe meer je kunt winnen. Alleen de kans dat je wint ligt dan wel een stuk lager.

De odds kunnen extreem hoog oplopen met paardenraces, zeker wanneer je verschillende weddenschappen combineert. Zo kun je bijvoorbeeld het winnende paard kiezen voor de komende 4, 5, 6 of 7 races. Als je deze allemaal goed weet te voorspellen is de winstuitkering enorm. Maar als je één uitslag verkeerd hebt, vervalt je inzet en ben je je geld kwijt.

 odds van wedden op paarden
odds van wedden op paarden
|Cheryl Ann Quigley / stockfoto: 6240028

Welke markten zijn beschikbaar voor wedden op paarden?

Er worden door bookmakers vele verschillende weddenschappen aangeboden voor het wedden op paarden. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende wedopties voor paarden gokken:

 • Winnend. Gok op het paard dat als eerste over de finishlijn zal komen.
 • Plaats. Voorspel welke paard in de top 3 zal eindigen.
 • 2E. Je kunt inzetten op het paard dat als tweede over de finish zal komen. Je kunt je kansen spreiden door zowel voor winnend als 2E op hetzelfde paard in te zetten.
 • Duo. Geef aan welke paarden op plaats 1 en 2 zullen eindigen in de goede volgorde. Deze weddenschap bestaat ook voor trio en kwartet, waarbij je de paarden op plaats 1 t/m 3 of 1 t/m 4 in de juiste volgorde weet te zetten.
 • Wanorde. Je kunt ook inzetten op de paarden die in de top 2, 3 of 4 zullen eindigen zonder dat de volgorde uitmaakt.
 • Meervoudige weddenschappen. Meet meervoudige weddenschappen kies je de winnaars van een aantal opeenvolgende races. Bij een V4 weddenschap bepaal je de 4 winnaars van de komende 4 races. Je moet ze allemaal goed hebben om uitbetaald te worden. Een V75 weddenschap geeft aan dat je voor 7 races voorspelt welke paarden zullen winnen, maar als je er 5 of 6 goed hebt je ook een uitbetaling kunt verwachten, al is deze lager dan wanneer je ze alle 7 goed hebt voorspelt.

Kortebaan paardenrace gokken

Kortebaandraverij is een tak van paardenraces. Hierbij nemen twee paarden het tegen elkaar op in een korte sprint van ongeveer 300 meter. Er worden altijd drie races gehouden waarbij het paard dat de meeste races wint doorgaat naar de volgende ronde en dus in de race blijft voor de prijzen. De verliezer ligt er middels het knock-out systeem direct uit.

Langebaan paardenrace gokken

Op de langebaan wordt er een felle strijd gestreden tussen zo’n 10 paarden met hun jockeys. De verschillende banen maken het extra spannend. Want een sprintpaard dat ontzettend goed kan presteren op een baan van 1600 meter hoeft dit niet vol te kunnen houden op een baan van 3500 meter.

Bij het langebaan wedden op paarden is het dan ook de vraag of de paarden kun kracht en snelheid kunnen vasthouden tot het einde van de strijd.

Live wedden op paardenrennen

Paardenraces zijn vaak snel voorbij. Vanaf het moment dat het startschot klinkt het duurt doorgaans maar enkele minuten voordat het eerste paard de eindstreep bereikt. Live wedden op paarden is dan ook extreem intensief en ontzettend spannend. Iedere seconde gebeuren er dingen op de baan die de race beïnvloeden en iedere seconden veranderen de odds. Het is aan jou om precies op het goede moment in te zetten.

Ook is het mogelijk om live dubbele weddenschappen te plaatsen, op de paarden waarvan jij denkt dat ze gaan winnen of in de top drie van de race komen. Daarbij biedt live wedden op paarden tal van extra inzetmogelijkheden ten opzichte van normale weddenschappen op paarden.

Live wedden op paardenrennen
Live wedden op paardenrennen

Hoe vind je de beste sites voor paardenrace gokken?

Sinds de nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) in oktober 2021 is ingegaan, zijn er naast de TOTO meer bookmakers in Nederland beschikbaar waar je legaal kunt wedden op paarden. Om de beste bookmaker te vinden kun je ze op de volgende punten vergelijken:

 • Wedopties. Ga na welke wedopties de bookmaker aanbiedt en of jij je inzet kunt plaatsen op jouw favoriete weddenschap. Bekijk eventueel ook of de bookmaker live wedden op paarden ondersteunt.
 • Odds. Zoals eerder aangegeven werken verschillende bookmakers met verschillende odds. Vergelijk de odds en kies de bookmaker die de meeste winst uit zal keren.
 • Bonussen. Bookmakers bieden vaak bonussen aan waardoor je gratis speeltegoed kunt ontvangen. Vergelijk bonussen en de bonusvoorwaarden om een goede bookmaker te vinden.
 • Gebruiksvriendelijkheid. De gebruiksvriendelijkheid van een website is erg belangrijk, zodat je eenvoudig geld kunt storten en in kunt zetten. Vergelijk de gebruiksvriendelijkheid van verschillende bookmakers op verschillende apparaten.
 • Betaalopties. Bekijk op welke manieren je geld in je wallet kunt storten. Bijvoorbeeld met iDEAL, debit- of creditcard, andere online wallets zoals Neteller, PayPal of Skrill of zelfs met cryptocurrency.
 • Veiligheid. Om je veiligheid als speler te garanderen kun je het beste alleen wedden op paarden bij goksites die voorzien zijn van een Nederlandse gokvergunning.
 • Klantenservice. De klantenservice kan je helpen als je problemen of vragen hebt. Ga na hoe je ze kunt bereiken en in welke taal je je vragen kunt stellen.

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet je zijn voor paardenrace gokken?

Volgens de Nederlandse wet mag je alleen gokken of wedden vanaf 18 jarige leeftijd. Je kunt dus meedoen aan paardenrace gokken op het moment dat je minimaal 18 jaar oud bent.

Is paardenrennen een goede sport om op te wedden?

Paardenrennen is een van de oudste sporten waar weddenschappen op toe worden gepast. Dit is ook de eerste sport waar odds werden ingesteld. Het kent dus een lange traditie waarbij wedden en paardensport worden gecombineerd. Dus als jij een voorliefde hebt voor paardenraces en graag een wedje afsluit, dan is paardenrennen een goede sport om op te wedden.

Kun je met wedden op paarden veel geld winnen?

Wedden op paardenrennen is heel anders dan wedden op de meeste andere sporten. Er zijn veel meer factoren die een invloed spelen op de mogelijk winnaar van een paardenrace. De odds liggen hierdoor hoger en de winstuitkeringen zijn dus ook een stuk hoger. De winkansen daarentegen liggen een stuk lager. Je moet er altijd vanuit gaan dat je met wedden op paarden meerdere weddenschappen zal verliezen. Het is dan dus de vraag of je een goede weddenschap kunt winnen die opweegt tegen de verliezen van de verloren weddenschappen.

Hoe kun je het beste starten met paarden gokken?

Voordat je gaat beginnen met wedden op paarden is het belangrijk om je te verdiepen in de sport. Je moet precies weten welke paarden er belangrijk zijn in de races, wie hun jockeys zijn en door wie ze getraind worden. Daarbij is het slim om het nieuws in de gaten te houden over blessures of veranderingen van paarden of jockeys etc.

Vervolgens zal je een goede bookmaker moeten vinden die de paardenraces aanbiedt waar jij op in wil zetten. Ga ook na op de bookmaker de wedopties aanbiedt waar jij fan van bent en of ze eventueel live wedden ondersteunen. Als je een goede bookmaker hebt gevonden maak je een account aan en stort je geld in je wallet om vervolgens je eerste inzet te kunnen plaatsen.

Zijn paardenrennen een veilige en eerlijke sport om op te wedden?

Wedden op sport blijft altijd een risico. Er kan bijvoorbeeld match fixing plaats vinden of de uitkomsten kunnen op andere manieren gemanipuleerd worden. Om zo eerlijk en veilig mogelijk te kunnen wedden als speler moet je ervoor zorgen dat je alleen wedt op goksites met een Nederlandse gokvergunning.

Jockeys die je moet kennen

Als je gaat wedden op paarden is het belangrijk om de jockeys te kennen. Zo kun je een inschatting maken van hun mogelijkheden en kansen om een race te winnen. Hieronder zetten we enkele bekende jockeys op een rijtje:

Frankie Dettori

Frankie Dettori is een Italiaanse jockey die al drie keer is uitgeroepen tot de beste jockey van de wereld. 28 september 1996 was een legendarische dag voor hem toen hij op de Ascot baan in Engeland alle 7 races wist te winnen. Bookmakers hadden hier geen rekening mee gehouden en vele zijn failliet gegaan. Enkele gelukkigen die op 7 keer winst voor hem hadden ingezet waren in een dag miljonair.

Vincent Cheminaud

Vincent Cheminaud heeft de Franse nationaliteit en is met 27 jaar nog een jonge jockey. In 2015 wist hij tot iedereens verbazing Mexicaans goud binnen te slepen. Hij is op dit moment de nummer 1 jockey van het Abdullah-team in Frankrijk.

Daniel Tudhope

Daniel Tudhope is een bekende Schotse Jockey die zijn eerste professionele race in 2003 reed. Vooral in de periode 2013-2014 heeft hij zijn bekendheid verdiend door in 2013 meer dan 100 races in een jaar te winnen en in 2014 won hij meer dan £ 1 miljoen aan prijzengeld.

Rachael Blackmore

Rachael Blackmore heeft in 2021, na 182 jaar paardenrenevenementen, als eerste vrouwelijke jockey ooit de beroemdste paardenrace ter wereld gewonnen. Het ging om de Grand National die werd gereden nabij Liverpool in Engeland waar wereldwijd zo’n 600 miljoen mensen naar keken. Het was een ware prestatie en deze jockey is niet van plan al te gaan stoppen, dus hou haar in de gaten als je gaat wedden op paarden.

Conclusie

Als je fan bent van paardenraces en er graag naar kijkt, kan wedden op paarden het nog spannender maken. Met een beetje geluk kun je er zelfs nog iets mee winnen. Hou de odds op verschillende sites in de gaten en vergeet niet om bookmakers te vergelijken op bonussen, gebruiksvriendelijkheid en wedopties om de beste te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je 24 jaar of ouder? Voor deze website moet u 24 jaar of ouder zijn. Verifieer uw leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "Afsluiten" om te verlaten.
 • Ja, ik ben 24 jaar of ouder
 • Ja, ik ben niet uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Ja, ik accepteer cookies
 • Ja, het is voor mij oké om advertenties voor bookmakers te zien
 • Nee, ik ben jonger dan 24 jaar
 • Nee, ik ben uitgesloten van deelname aan online kansspelen
 • Nee, ik accepteer cookies niet
 • Nee, ik wil geen advertenties voor bookmakers zien