Regenboogkleurige kapiteinsarmbanden geschilderd in Nederland
Nadat twee kapiteins weigerden het lintje om te doen, ontstond er veel discussie in Nederland. Nu beëindigt de federatie de campagne volledig.
Na de furore over de weigering van sommige voetballers om een kleurrijke armband te dragen als symbool van diversiteit, heeft de Nederlandse bond KNVB een herhaling van de actie afgezegd.
In november moesten alle aanvoerders van professionele teams de zogenaamde One-Love-Band dragen als teken tegen discriminatie. Dat gaat niet door, zei een woordvoerder van de KNVB vrijdag in Zeist tegen journalisten.
“Onbegrijpelijke beslissing”
Vorig weekend hadden twee aanvoerders geweigerd de armband te dragen. Dit was zwaar bekritiseerd in het land. Nu zei de KNVB: “Als we binnen een maand weer met de one-love band spelen, ligt de focus op andere dingen dan het gebaar dat je ermee wilt maken.”
De LGBTIQ*-beweging sprak van een “onbegrijpelijk” besluit van de federatie. Het Engelse acroniem staat voor lesbisch, homo, biseksueel, trans, intersekse en queer. De asterisk is een plaatshouder voor andere identiteiten en genders.
Afgelopen weekend deden de meeste teams in de Eredivisie mee. Aanvoerders droegen de One Love-armband en spelers droegen regenboogspelden.
Rotterdamse kapiteins weigerden
Maar de aanvoerder van Sturm Graz’ Europa League-tegenstander Feyenoord Rotterdam, Orkun Kökcü, had geweigerd de armband te dragen, onder verwijzing naar zijn religie. En Excelsior Rotterdam-aanvoerder Redouan El Yaakoubi droeg in plaats daarvan een band met het woord “Respect”.
De KNVB zei dat de nationale ploeg wel zou deelnemen aan de One Love-campagne. Op het WK in Qatar zou aanvoerder Virgil van Dijk het lintje dragen als het wereldbestuur FIFA daar toestemming voor geeft.